UNENÄGUDE SELETAJA - 7 viisi, kuidas kauem magamine aitab sul kaalu kiiremini langetada

Oled kindlasti kuulnud, kuidas kauem magamine on igatpidi sulle kasulik, kuid jagame ka viise, kuidas see sul kaalu langetada aitab. 

Inimene vajab öösel 7-8 tundi und, kuid mõni eelistab lausa 9 kuni 10 tundi magada. 

See võib tunduda ekstreemselt palju ning sellega harjumine võib paar nädalat võtta, kuid seda tasub katsetada.

Kui sul on probleeme magama jäämisega, siis katseta looduslikke toidulisandeid ning söö õhtul toite, mis und soodustavad. 

Katseta kõiki võimalikke asju, kui oled oma kaalu pärast mures ja tahad seetõttu pikka und nautida. 

Sel puhul loevad ka lõunauinakud. 

Viisid, kuidas kauem magamine aitab kaalust alla võtta, võivad sind üllatada või mitte, aga pea meeles, et kui sinu eesmärgiks on kaalulangus, siis on see vaeva väärt.

1. Vähem kortisooli tootmist

Üks kõige levinuim viis, kuidas magamisega kaalust alla võtta on see, et aja jooksul väheneb kehas olev stress. On vaid üks muudatus, milleks kortisool. See on hormoon, mis kehas stressi ajal eritub.

Keha saab ise aru, millal vaimne või füüsiline stress tekib ja hakkab kortisooli eraldama, et anda see vajalik doos energiat, mida paanika või hädaolukorras tunned. Isegi kui põgenemiseks või paanikaks põhjust ei ole, eraldab keha kortisooli igat tüüpi stressi puhul. See juhtub ka vähese une korral. Kortisooli abil talletuvad kilod väga kiirelt ja põhjustavad hormoonide kaudu mitmeid kaalutõusureaktsioone. Kui kauem magad, siis aitad oma kehal pidevalt vähem kortisooli toota ning seda ööpäevaringselt.

2. Parem isude kontroll

Lisaks kortisooli väiksemale tootmisele võivad ka teised hormoonid normaalsemalt toimida, nende hulgas näljasignaalid ja söögiisu. Suure väsimuse või stressis oleku ajal võid täheldada, et haarad kaloririkkamate toitute poole, põhjuseks on stressi mõju hormoonidele. Stress põhjustab hormoonide halva toimimise. Näiteks näljatunnet mõjutavad hormoonid leptiin ja greliin on otseselt mõjutatud kortisooli hulgast kehas ja sinu uneajast. Maga rohkem, et mainitud näljahormoone ühtlasena ning töökorras hoida. Paned peatselt tähele, et stress väheneb ning kõrge kalorsusega toitude järgi kaob isu ära. See ei tähenda, et peaksid oma tavapärase toidu söömise jätma, sest toidukordade vahele jätmine ei aita ainevahetusele kaasa. Kauem magades tunned vaid stabiilsemat isu tekkimist.

3. Parem tuju

See on väga lihtne teadmine, et kauem magades tunned end ka paremini. Pikema une korral toimub tõepoolest keha ja hormoonidega keemiline reaktsioon. Õnnehormooni serotoniini tootmine toimub magades palju paremini ning see on hormoon, mis puudutab kõike kaaluga seotut. Lisaks aitab serotoniin vähendada eelnevalt mainitud kortisooli taset kehas, reguleerib söögiisu ja võib ära hoida ka depressiooni.

4. Paremad treeningud

Hea pikk uni võib ka sinu treeningutele ainult kaasa aidata, sest mida kauem magad, seda rohkem on sul voodist tõustes energiat. Selle energia ja jõu saad suunata korralikku treeningusse. Kui pikalt higistada ei jõua, siis ka 30-45 minutit trenni aitab rohkem kaloreid põletada, kui oled öösel end hästi välja puhanud.

5. Unustad, mida tähendab laiskus

Laisklemine ja diivanil lösutamine on palju raskemad tulema, kui oled hästi välja puhanud ja energiat täis laetud. Unisena ei soovi sa muud kui vaid voodis lebada, aga see ei tee ainevahetusele midagi head. Lihtne lahendus liigse diivanil lösutamise vältimiseks on seega rohkem magamine.

6. See mõjutab su seedimist

Seedimine mõjub suuresti sinu kehakaalule, uni omakorda mõjutab aga seedimist. Umbes 80% ajuga ühenduses olevatest närvidest kulgevad läbi seedetrakti ning suhtlevad mao ja ajuga, seega on stressis olles seedimine üks segasummasuvila. Kuna unepuudus on stressi suurendajaks, siis tähendab see ka halba seedimist. Keha võime toitu seedida on stressi korral väga kehv ning halvasti seeditud toit hakkab rasvana ladestuma ning see põhjustab kaalutõusu. Tee proovi, maga rohkem ja jälgi, kas toidu seedimine muutub paremaks.

7. Paremad söögivalikud

Ehk oled märganud, et olles välja magamata, pöörad vähem tähelepanu tervislikumale toidule ning oled valmis ükskõik mida kurgust alla ajama. Täielik öine puhkamine tagab tasakaalustatud ja tervislikumad toiduvalikud. Kui võimalik, siis tee nädala alguses veidi ettevalmistusi, et sul oleks külmikust alati midagi kiirelt haarata ja seega soov kiirtoidu järele väiksem.  

Otsing sellest blogist

UNENÄGUDE SELETUSED ALGUSTÄHE JÄRGI

A B E G H I J K L M N O P R S T U V Õ Ä Ö Ü

UNENÄOS RÄÄKIMINE - MIKS ME SEDA TEEME ?

UNENÄOS RÄÄKIMINE - MIKS ME SEDA TEEME ?
Mis on esimene asi, mis sulle pähe tuleb, kui su partner ütleb sulle hommikul, et sa rääkisid öösel unes? Loomulikult hirm, et sa rääkisid midagi sellist, mida poleks tohtinud.

MIDA TÄHENDAVAD ERINEVATEL NÄDALAPÄEVADEL NÄHTUD UNENÄOD?

MIDA ÜTLEVAD UNENÄOD SINU TERVISE JA ELUVIISIDE KOHTA ?

MIDA ÜTLEVAD UNENÄOD SINU TERVISE JA ELUVIISIDE KOHTA  ?
Unenäod pakuvad inimestele sagedast kõneainet. Kas unes nähtut tasub tõsiselt võtta või ei? Teadlaste sõnul võivad meie unenäod anda vihjeid tervisliku seisundi ning tekkivate terviseprobleemide kohta.

MIDA TÄHENDAB UNENÄOS RAHA NÄGEMINE

MIDA TÄHENDAB UNENÄOS RAHA NÄGEMINE
Paljudes unenägudes tähendab raha, et teie käes on võim midagi teha või muuta; ka võib see olla võimupositsioon, isegi kellegi allutamine.

MIDA TÄHENDAB, KUI NÄED UNES OMA KOERA, KASSI VÕI MUUD LEMMIKLOOMA?

MIDA TÄHENDAB, KUI NÄED UNES OMA KOERA, KASSI VÕI MUUD LEMMIKLOOMA?
Unenägudes esindavad koerad neid loomuomadusi, mis neil ka tegelikult on: lojaalsust ja sõprust. Kui sul on koeraunenägu, mõtle sellele, kas koera käitumine unes peegeldab ehk mõnda suhet, mis sul päriselus kellegagi on.

MIDA TÄHENDAB, KUI NÄED UNES AVALIKUS KOHAS ALASTI OLEMIST?

MIDA TÄHENDAB, KUI NÄED UNES AVALIKUS KOHAS ALASTI OLEMIST?
Avalikus kohas enda alasti avastamine on üks klassikalisi unenägusid ning peegeldab haavatavuse tunnet, mida oled kogenud päriselus.

MIDA TÄHENDAB SINU UNES NÄHTUD INIMENE?

MIDA TÄHENDAB SINU UNES NÄHTUD INIMENE?
Unenägude seletaja on põnev ja salapärane ning võib anda vastuseid sind päevases elus vaevavatele küsimustele. Vaata järgi, mida tähendas sinu unenäos olnud inimene.

MIDA TÄHENDAB, KUI NÄED UNES SEKSI KOLLEEGIGA?

MIDA TÄHENDAB, KUI NÄED UNES SEKSI KOLLEEGIGA?
Unes ei ole seks seotud füüsilise suhtega, mida sa tahaksid, vaid hoopis psühholoogilise liiduga.